19 Aralık 2012 Çarşamba

Yeşil evlerde yeşil malzeme kullanın: Linolyum nedir?


“Yeşil Bina” kavramının son yıllarda önemli hale gelmesiyle yeşil binalarda kullanılacak malzemelerin içerikleri de araştırma konusu olmaya başladı gibi.. Bunlardan biri de geçenlerde katıldığım bir seminerde öğrendiğim “Linolyum” adında bir ürün. Bu ürün hakkında biraz araştırma yapma gereği duydum, yaptığım araştırmalar neticesinde edindiğim bilgileri aşağıda sizinle paylaşmak istiyorum.
Birçok kaynağa göre Linolyum 1860’lı yıllarda bir İngiliz Plastik
Üreticisi tarafından bulunmuştur. Linolyum Keten tohumu yağının okside edilmesiyle üretilen linolyum çimentosu adı verilen kalın tabakalı bir yer döşemesidir. Bu çimento soğutulduktan sonra çam reçinesi ve odun talaşı ile karıştırılarak levha şeklinde bir ürün haline getirilir.
Linolyum, son yıllarda özellikle çevre koruma bilincinin de artmasıyla birçok Mimar ve uygulamacının da ilk tercihi haline gelmeye başlamıştır. Linolyum aynı zamanda çevre faktörünün önemli rol oynadığı büyük ve prestijli projelerde üstünlük sağlamaktadır.
Linolyum’u çevre dostu ve tercih sebebi yapan 3 faktörü sıralamak gerekirse;  bu malzemenin sürdürülebilir (yenilenebilir),  tamamen doğal ve çok uzun ömürlü olmasıdır.
Ayrıca Linolyum su geçirmezlik ve kolay temizlenebilme özellikleriyle de halı ve ahşap döşemelere en önemli rakip sayılabilir özellikle mutfak, banyo yada koridor gibi yerlerde daha yoğun olarak tercih edilmektedir.

Linolyumdaki doğal içeriğe kabaca göz gezdirecek olursak; *ketentohumu yağı, çam reçinesi, odun talaşı, kireç taşı ve bazı doğal pigmentler’dir. Linolyum geri dönüştürülebilen ve deformasyona uğradığında ortama zararlı gazlar salmayan bir malzemedir.

Linolyum genelde rulo şeklinde uygulanırken nadire karo şeklinde de kullanılabilir ve çok çeşitli renk, desen seçenekleri ile tercih edilebilirlik oranı artmış bir malzemedir.

Bir önemli bilgi daha vereyim; LEED konulu yazımda da bahsettiğim kriterlerden “iç ortamların kalitesi” maddesinde puan kazanılması amaçlanıyorsa Linolyum kullanılması puan alınmasını mümkün kılmaktadır. Bu özelliği ile Linolyum “yeşil bina” kavramını destekleyen çevre dostu ürünlerden biridir.
Kısacası Linolyum bugünün dünyası için en ideal yer döşemelerinden biridir.
Sizler de bu yazıyı paylaşarak, Linolyum’u daha fazla kişiye tanıtabilir ve çevreye katkıda bulunabilirsiniz.
@giderliblog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...