18 Aralık 2012 Salı

Sedef Hastalığındaki Alevlenmeleri Önlemenin 10 yolu

Doktorunuzun verdiği talimatların yanında sedef hastalığınızı kontrol altına almak ve alevlenmeleri önlemek için kendi başınıza yapabileceğiniz ilave tedbirler yer almaktadır...
Yabancı bir kaynaktan sizler için Türkçe'ye çevirdiğimiz bu yazımız tamamen bilgilendirme amaçlı olup doktor uyarısı yada tavsiyesi değildir..


n  Nemlendirici Kullanın: Sedef belirtileri cildiniz kuru iken daha kötüye gidebilir bu nedenle cildinizi çeşitli krem ve losyonlarla nemli tutmaya çalışın. Kalın ve yağlı nemlendiriciler genelde bu konuda en iyisidir, nemlendiriciler pullanmanın da önüne geçmede yardımcı olurlar. Bunun için nemlendiricileri sürdükten sonra sedefli bölgeyi bir bant yada streç film ile sarmanız daha doğru olabilir.
n  Cildinizi ve kafa derinizi koruyun: Sedef hastaları her zaman cildine dikkat etmek zorundadır. Cildinizdeki lezyon ve kabukları asla kaşıyıp kazımayın, bunu yaparsanız o bölgedeki sedefin yayılmasına sebep olursunuz. Tırnaklarınızı düzenli olarak kesmeniz sedef alevlenlenmelerine karşı alınabilecek akıllıca bir önlem olabilir çünkü kaşıntı sebebiyle sedefler sürekli kaşınmaya çalışılır bu da sedefin kötüleşmesini tetikleyebilir. Eğer saç derinizde de sedef var ise Doktorunuzun önerisini dinlemeniz doğru olacaktır kullandığınız şampuan saçlı derinizde bir tür tetikleme yapıyor olabilir, belki de Doktorunuz size lokal bir tedavi önerebilir.. Belki de katran içerikli bir şampuan tavsiye edebilir.
n  Soğuk ve Kuru havadan Kendinizi Koruyun:  İklim, sedef hastalığı için en önemli etkileyicilerden biridir. Birçok insan için soğuk ve kuru havalar sedef belirtilerini artırabilir. Çoğu sedef hastası için sıcak hava çok daha iyi gelse de bazı Sedef hastalarında alevlenmeye yol açabilmektedir.
n  Nemlendirici Kullanın: Cildinizi nemli tutmak sedefiniz için önemlidir, bu nedenle kuru sezonlarda bir nemlendirici kullanabilirsiniz.
n  Sedefi Tetikleyen İlaçları Almamaya Dikkat Edin:  Lityum, psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılır; Probranalol ve diğer beta-blokerler kalp hastalıkları için tercih edilir;  Cardioquin ve Quinidex te kalp ile ilgili ilaçlardır. Eğer bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız Doktorunuza muadil bir ilaç verip veremeyeceğini sorabilirsiniz.
n  Sıyrık, kesik, çarpma ve enfeksiyonlardan kaçının: Tabi ki kendinize bilerek zarar vermek istemezsiniz ama eğer bir Sedef hastasıysanız vücudunuzda bir darbe ve kesik oluşumunu önlemek için dikkatli olmak zorundasınız. Cildinizde darbe yada kesik sonucunda  oluşabilecek bir travma ilgili bölgedeki sedefi hareketlendirebilir. Enfeksiyonlar da yine Sedefi tetikleyebilir. Traş olurken dikkatli olun. Böcek sokması, akupunktur ve dövmeden uzak durun.
n  Biraz Güneş iyi gelir ama çok fazla değil!: Güneş ışığındaki ultraviyole ışınlar cilt hücrelerinin gelişimini yavaşlatır, bu yüzden maksimum 20 dakikalık küçük dozlarda güneşlenmek iyi gelebilir. Bu süreden daha fazla güneş altında kalacaksanız mutlaka koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki aşırı güneşlenme sedefi tetikler, ve tabiî ki ayrıca kansere de yol açabilir.
n  Stresi azaltın: Kanıtlanmamış olmasına rağmen pek çok sedef hastası, semptompların stresli oldukları zamanlarda daha çok arttığını söylemektedirler. Bu nedenle stres seviyenizi düşürmeye çalışın. “Söylemesi kolay” dediğinizi duyar gibiyiz, ama bunu sağlamanın değişik yolları mevcut, örneğin birtakım rahatlama teknikleri kullanabilir yada bir yoga seansına katılabilirsiniz.
n  Alkol Tüketiminizi Düşürün: Alkol ile sedef hastalığı arasındaki ilişki tam olarak netleşmemiştir ancak bazıları özellikler erkeklerde alkol alımının sedef hastalığını kötüleştirdini idda etmektedir. Sedef tedavisi için birtakım ilaçlar kullanıyorsanız da alkol tehlikeli olabilir.
n  Egzersiz yapın, doğru beslenin ve sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışın: Sedef ile diyet arasında bir bağlantı keşfedilmemiş olsa da uzmanlar Sedef hastaları için meyve ve sebze yoğunluklu ve dengeli bir diyet öneriyorlar.  Egzersizler sizin ruh sağlığınızı iyileştirmekte yararlıdır. Bazı vakalarda fazla kilolar da sedefi tetiklemektedir bu nedenle sağlıklı kilonuzu yakalamanız ve bu kiloyu korumanız sedef alevlenmelerini önleyebilir.

Kaynaklar:
-- WEBMD (http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/prevent-flare-ups)
-- http://tr.wikipedia.org/wiki/Sedef_hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1
-- http://www.fitnessposters.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...