17 Aralık 2012 Pazartesi

Yeşil Binalar ve Sertifikalar (Leed, Breeam, DGNB, ..)

Haftasonu LEED sertifikası konulu bir seminere katıldım, işim gereği bazen karşımıza çıkan bir konu olması sebebiyle özellikle öğrenmek istemiştim LEED adı verilen kavramın ne olduğunu..
Merak edenler için hemen söylemekte fayda var;  LEED sertifikası Amerika'da bulunan Yeşil Bina Konseyi (Orijinal Adı: USGBC) tarafından veriliyormuş ve çevreyi ve enerji verimliliğini korumaya yönelik bir takım kriterleri yerine getirmek ön şartmış...  Amaç çevreyi daha az kirleten,küresel ısınmayı önlemeye çalışan, daha az enerji sarfiyatı yapan evlerin artırılması...
LEED sertifikası hernekadar Dünya'nın genelinde en kabul gören
 sertifika olsa da benzerleri de mevcutmuş, bunlara önemli oranda tercih edilen İngiliz Breeam ve Alman DGNB sertifikaları örnek verilebilir.
Biz de kendi sertifikamızı çıkarmaya hazırlanıyormuşuz, adı "Yeşil Bina Sertifikası" olacakmış..
Şu anda Dünyada yaklaşık 12.000 adet Leed sertifikası varken bunların sadece 29 adedi Türkiye'de yeralıyor… Yine Breeam sertifikasına sahip proje sayısı 2.700 adet iken sadece 24 tanesi Türkiye sınırları içerisinde yer almaktadır.
Peki bu LEED sertifikası neden tercih ediliyor? Leed sertifikasına sahip bir bina inşaa etmek neden bu kadar önemli?
Bu tür sertifikaları alan binalar “yeşil bina” adı ile pazarlanıyor ve böylece satılması hem daha kolay hem de daha karlı olabiliyor. Tabi ki son yıllarda “Küresel Isınma” adı altında yapılan birçok yayın, haber ve filmin tüm Dünya’da bir bilinçlenmeye yol açmış olmasının da bunda büyük payı bulunuyor. Bu duyarlılığa sahip kişi yada kurumlar, satın aldıkları yada yaptırdıkları binalarda bu sertifikalardaki kriterleri uygulamaya dökmek istiyorlar.
Yükselen bir trend haline gelen “Yeşil bina” kavramının da desteğiyle özellikle büyük inşaat firmaları prestijli projelerinde bu sertifikaları tercih etmeye çalışıyor.  Özellikle Avrupa ve Amerika kaynaklı yatırımcılar da ülkemizde bir yatırım yaparken bu tür binaları tercih etmeye çalışıyor.
Leed sertifikasının en temel değerlendirme kriterlerini beş ana grupta toplayabiliriz;
1** Sürdürülebilir (yani gelecek nesillere aktarılabilecek) alan planlaması
2** Suların verimli kullanımı
3** Yenilenebilir Enerji Sistemlerine verilen ağırlık ve Enerji Verimliliğinin etkin kullanımı
4** Malzemelerin ve kaynakların etkin kullanımı
5** İç ortamların kalitesi
Tabi bu sertifikaların da değişik tipleri bulunuyor, örneğin sadece iç mekan için leed alınabiliyor, yada bir binanın sadece restaurant kısmına da sertifika almak mümkün..
Leed sertifikası için belirlenmiş ama sürekli güncellenen kriterlerden minimum 40 puan almak gerekiyor, örneğin 45 puan alındıysa hak kazanılan sertifikanın adı sadece “Leed Sertifikası” olarak anılıyor, yada 65 puan aldıysanız “Leed Gold” sertifikasına sahip oluyorsunuz..
Leed sertifikasını alabilmeniz için aracı kurumlarla çalışmanız gerekiyor, bunlardan biri de TURKECO.. Bu firmalar Merkezi Amerika’da bulunan Yeşil Bina Konseyi’nden aldıkları yetki ile size almak istediğiniz sertfikanın kriterlerine gore değerlendiriyor ve sertifikaya sahip olmanız için size bir nevi danışmanlık hizmeti veriyorlar. Tabi bu iş için Bu firmalara ve dolayısıyle Amerika Yeşil Bina Konseyi’ne bir para ödüyorsunuz…
Leed, Breeam ve DGNB gibi sertifikaların esas amacı hernekadar çevreci ve sürdürülebilir bir dünya olsa da Amerika’ya bir para ödemiş oluyoruz, ve tabi değişik iklim koşullarına sahip olmamız nedeniyle aslında Amerikan kriterleri %100 bize uymuyor. Sanırım biraz da bu nedenlerle biz kendi sertifika ve kriterlerimizi çıkartmaya hazırlanıyoruz.
Evet benim şu anda bu konuyla ilgili aktarabileceklerim bunlar, sizlerin de eklemek istedikleri var ise paylaşımlarınızı bekleriz.. İlerleyen konularda bu kriterlerin detaylarına girmeyi planlıyorum, bu konuda kaynak aktarımı yada taleplerinizi bildirirseniz sevinirim..
@giderliblog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...