18 Ocak 2013 Cuma

Kendinizi başkalarına sevdirmenin 5 yolu

Aslında hepimiz genel olarak karşımızdaki kişiler tarafından sevilmek ister, sempatilerini kazanmayı umarız.. Ancak çoğu kez bunu nasıl başaracağımızı bilemeyiz. 10 yılı aşkın süredir satış üzerine çalışıyorum ve yaşadığım her olayda birşeyler öğrenmeye çalışırım.. İşte bu tecrübelere dayanarak kendime göre insanların sizi sevmesini yada size karşı sempati duymasını sağlamanın yollarından bahsetmek istiyorum bugün.


1 - Herşeyden önce ilk yapmamız gereken şey çok ama çok iyi bir dinleyici olmaktır.. Karşımızdaki insanı gerçekten dinleyebilmeliyiz.. Bu neden önemlidir? Hepimiz değer görmek isteriz, birileri bizi dinlerse biz bundan mutlu oluruz ve doğal olarak o insana karşı sempati duymaya başlarız. Günümüzde kimsenin kimseyi
dinlemediğini, hepimizin sürekli konuşmaya çalıştığını düşünürsek bunu başaranların ne kadar önemli bir avantaj sağladığını düşünebiliyormusunuz?

2 - Karşımızdaki kişiye anlattıklarıyla ilgili sorular sormalıyız. Öyle sorular sorabilmeliyiz ki, karşımızdaki kişi bunlara "evet" yada "hayır" gibi kısa cümlelerle karşılık vermek yerine daha uzun cümleler kurmak zorunda kalmalı.. Böylece yeni kurduğu cümlelerinde derinleşebileceğimiz başka konular yakalama şansımız olabilir ve hem kişi hakkında daha çok bilgi sahibi olur hem de o insanla ilgilendiğimizi hissetmesini sağlayabiliriz. Böylece ilgi gördüğünü anlayan insanın bize karşı duygularında bir yumuşama olur.

3- "Empati kurmaya" çalışmalıyız. Empati kısaca kendimizi karşıdaki insanın yerine koyarak düşünmek olarak bilinir. Böylece o insan gibi düşünebilir, "ben onun yerinde olsam" tarzında fikirler yürütebiliriz. Karşımızdaki kişi bize bişeyler anlattığında, eğer gerçekten samimiyetimizi anlamasını istiyorsak empati yapmalıyız.. Onun yanında yeraldığımızı, onun gibi düşündüğümüzü hissettirmenin en değerli yolu empati kurmaktır.

4- Ona değer verdiğimizi hissettirmeliyiz, bunun birçok yolu vardır. Eğer karşımızdaki insanı gerçekten içten şekilde dinlemiş ve hakkında yeterli bilgiye ulaşmışsak, onun hoşuna gidebileceğini düşündüğümüz ufak bir hediye bile karşımızdaki insana değerli olduğunu hissettirebilir. Tabi ki bunun tek yolu hediye değildir, ilgi duyduğu alanda okuduğunuz bir yazıyı paylaşmak ta onu düşündüğünüzü ve önemsediğinizi hissetirebilir.

5- Karşımızdaki insanı dinlerken beden dilimize de özen göstermeliyiz, konuşurken başka şeylerle ilgilenmek yerine onu gerçekten dinlediğimizi gösterebilecek şekilde gözlerine bakmalıyız. Bunun yanında dinlerkenki duruş pozisyonumuz da ciddiyetimizi desteklemelidir.

Bu konuda yazılabilecek bir çok detay madde üretilebilir, ama genel hatlarıyla bu beş maddeye dikkat edebilirseniz karşınızdaki insanla hızlı bir şekilde sıcak bir diyalog yakalayabilirsiniz. Böylece sonraki görüşmeler için sağlam bir zemin hazırlamış olursunuz.

Sizlerin eklemek istediği başka maddeler var mı? Siz kendinizi başkalarına sevdirmek için neler yaparsınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...